• 20.09.2023

Autor: Spînu Tatiana, Medic gastroenterolog

Testele screening ajută la depistarea problemelor de sănătate înainte ca acestea să evolueze în afecțiuni greu de tratat și vindecat. Scopul este de a diagnostica din timp posibilele afecțiuni amânând sau chiar eliminând   complet momentul instalării bolii.

Testele de screening recomandate!

Femei

Screening cancer de col uterin 
Conform ghidurilor de tratament internaționale, screeningul cancerului de col uterin constă în realizarea testului Papanicolau (PAP). Testul PAP este recomandat începând cu vârsta de 25 de ani până la 61 de ani, la interval de 3 ani.Dacă este depistată la timp, boala se poate trata. Se prelevează la CMF, cabinet ginecolog. Sunt investigații efectuate gratis de către Medicina de Familie.

Prevenția prin vaccinare este pentru HPV (Papiloma virus umana). Infecția de tip HPV este o infecție cu transmitere sexuală, în incidența cancerului de col uterin este în categoria cu risc înalt.  Ideal este să fie făcută cât mai devreme, înainte de începerea vieții sexuale, recomandarea internațională este ca până în 14 ani se fac două doze, peste vârsta de 15 ani se fac trei doze. Vaccinele sunt disponibile la Centrele medicilor de familie.

Continua screening-ul cu testul PAP chiar daca ai fost vaccinată împotriva HPV.

          Screening cancer mamar
          Cancerul mamar poate fi depistat în faze incipiente, când prognosticul este mult mai bun și opțiunile de tratament sunt mai eficiente,  prin:

  1. Mamografie de screening, la 1-3 ani, începând cu vârsta de 40-50 de ani.
  2. Examen clinic al sânilor efectuat de medicul specialist ginecolog, anual, începând cu vârsta de 40-50 de ani
  3. Auto-examinarea lunară a sânilor, urmând instrucțiunile medicului ginecolog, începînd cu vîrsta de 20 de ani.

Screening osteoporoza
Osteodensitometria -DEXA este o metodă radiologică și presupune determinarea densității minerale osoase. Este recomandată de medicul reumatolog pentru depistarea timpurie a osteoporozei și prevenirea eventualelor fracturi osteoporotice, tuturor femeilor, la implinirea vârstei de 65 de ani sau la debutul menopauzei dacă acestea prezintă factori de risc asociați. Osteodensitometria se face o singură dată și, în funcție de rezultat, medicul va decide nevoia unei noi investigații.

Bărbați

Screening cancer de prostată
Expertii americani recomandă testarea începând cu vârsta de 50 de ani sau chiar mai devreme (40 de ani) dacă există cazuri de cancer de prostată în familie. Investigația constă într-un test de sânge pentru determinarea  PSA – antigenul specific prostatic, cu sau fără examinarea prostatei prin tușeu rectal. Frecvența testării depinde de nivelul PSA. Sunt investigații indicate de către medicul de familie, medicul urolog, gratis.

Femei și bărbați

Screening cancer colorectal
Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente și mai grave cancere. Din fericire, poate fi depistat în stadii incipiente, prin realizarea unei colonoscopii – metoda de evaluare a rectului și intestinului gros. Colonoscopia este recomandată o dată la fiecare 5 ani persoanelor cu risc mediu, începând cu vârsta de 50 de ani. Dacă ai un risc crescut în   funcție  de istoricul medical  familial  sau alți factori de risc, discută cu medicul tău pentru a afla când să începi testarea.

Screening cancer de piele
Melanomul este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer de piele, însă depistat în faze incipiente poate fi tratat și vindecat cu succes. Screening-ul cancerului de piele se recomandă tuturor barbaților și femeilor începând cu vârsta de 18 ani. Include:

  1. Examenul clinic al pielii efectuat de medicul dermatolog
  2. Dermatoscopia – examinarea pielii și a alunițelor cu ajutorul unui dermatoscop; Este considerată cea mai eficientă metoda de depistare a cancerului de piele.

Complementar, se recomandă lunar autoexaminarea pielii și a alunițelor, pentru a identifica din timp eventualele modificari de formă și culoare.

Screening colesterol
Valorile ridicate ale colesterolului cresc riscul de boală de inima – principala cauza de deces la nivel mondial, atât în rândul femeilor, cât și al barbaților. Prin urmare, determinarea profilului lipidic (LDL colesterol, HDL colesterol, colesterol total, trigliceride) este extrem de importantă în prevenirea și depistarea precoce a bolilor cardiovasculare. Se recomandă realizarea unui test de sânge pentru determinarea profilului lipidic începând cu vârsta de 20. Testele se efectuează de către medicina de familie.

Screening diabet zaharat
Este recomandat la fiecare 3 ani, începând cu vârsta de 45 de ani sau mai des la recomandarea medicului în funcție de factorii de risc și istoricul medical familial. Screening-ul constă în realizarea individuală sau la pachet a următoarelor analize: măsurarea glucozei din sânge pe nemâncate (glicemie), determinarea toleranței la glucoză sau a hemoglobinei glicozilate (HbA1c). Testele sunt efectuate de către medicul de familie, medicul endocrinolg- gratis.

Screening hipertensiune arterială
Constă în măsurarea valorilor tensiunii arteriale tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Conform ghidurilor internaționale, screeningul hipertensiunii arteriale este recomandat la fiecare 1-2 ani.

Screening combinat: boli de inimă și diabet zaharat de tip 2
Este recomandat începînd cu vârsta de 20 de ani, la fiecare 2-3 ani, dacă valorile investigațiilor sunt în limitele normale și cuprinde următoarele teste:

  1. Profil lipidic
  2. Glicemie
  3. Masurare tensiune arterială
  4. Masurare Indicele de masă corporală (IMC)