• 20.01.2020

În perioada 20-26 ianuarie în R. Moldova se desfăşoară săptămâna de informare împotriva cancerului de col uterin. Acţiunea este desfăşurată de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie în Moldova.
Anual în Europa sunt înregistrate circa 60.000 de femei care dezvoltă cancer de col uterin, jumătate dintre care sfârşesc prin deces. Alte 225.000 de femei trăiesc cu această maladie. Potrivit datelor oferite de Institutul Oncologic din Republica Moldova, vârsta medie a femeilor afectate este peste 40 de ani. Cele mai frecvente cauze ale apariţiei cancerului de col uterin sunt infecţiile cu transmitere sexuală şi anume virusul papilomatozei umane (HPV). Din momentul infectării şi până la apariţia simptomelor clinice există o perioadă tranzitorie de 10-15 ani. La momentul actual sunt cunoscute aproape 120 tipuri de HPV, 19 dintre care sunt cu un potenţial mare de risc pentru cancerul de col uterin.

Astăzi acest virus poate fi prevenit prin programe de vaccinare. Studiile au demonstrat că acest vaccin asigură protecţia în aproape 70% din cazurile de cancer de col uterin. Vaccinul se oferă gratuit la Centrele Medicilor de Familie.

În paralel cu programele de vaccinare, experţii recomandă tuturor femeilor să efectueze în scop de profilaxie o dată pe an screening-ul la HPV (testul Papanicolau), care presupune examinarea citologică prin intermediul colectării frotiului de pe colul uterin. Acest examen poate fi efectuat gratuit la Centrul Medicilor de Familie, în cabinetul de examinări ginecologice profilactice sau cabinetul medicului ginecolog.